Economie en werk
De ChristenUnie staat voor een economie die er is voor mensen in plaats van andersom. Bedrijven en ondernemers in gemeente Medemblik zijn onmisbaar. Ze zijn van grote waarde voor onze economie en leefbaarheid. Ze creëren werk en zorgen voor innovaties. Een sterke lokale en regionale economie is een randvoorwaarde en een middel om andere doelen te realiseren.
Een economie is volgens de ChristenUnie pas gezond als iedereen een kans krijgt en verantwoordelijkheid neemt, als werken en vrije tijd in balans zijn, als groei groen is en grenzen kent. De coronacrisis heeft laten zien hoe sterk bedrijven ook afhankelijk zijn van een goed functionerende overheid. Aan de andere kant mogen we van ondernemers en bedrijven vragen om ook dienstbaar te zijn aan de lokale samenleving.
De lokale overheid speelt, samen met kennisinstellingen, het bedrijfsleven en andere overheden, een belangrijke rol in de versterking van de regionale arbeidsmarkt en de (regionale) circulaire economie. Het MKB is onmisbaar voor werkgelegenheid, de lokale economie, voor ontwikkelingen van producten en voor de leefbaarheid. De ChristenUnie komt op voor ondernemers.
De ChristenUnie hecht grote waarde aan een goede balans tussen werken, zorgen en rusten. De ontwikkeling naar een 24-uurs economie lijkt niet te stoppen. Tegelijkertijd zien we mensen op zoek naar meer rust en onthaasting. Het gaat goed met onze samenleving als er rustmomenten zijn om te genieten van rust, kerkdiensten, verenigingsleven en van gezin en familie.
- De gemeente moet goede voorwaarden scheppen en lokaal en regionaal en (maatschappelijk) verantwoord ondernemerschap stimuleren. Gemeentelijke inkoop doen we in gemeente Medemblik zoveel mogelijk lokaal of regionaal en aanbesteden doen we mkb-vriendelijk. Bij alle aanbestedingen is maatschappelijke meerwaarde die met genomen of te nemen maatregelen wordt bereikt, ook wel social return genoemd, een voorwaarde.
- De ChristenUnie in gemeente Medemblik wil dat de lokale overheid investeert in goede digitale infrastructuur, waaronder een glasvezelnetwerk.
- Gemeente Medemblik zet zich in voor goede samenwerking tussen de gemeente en de provincie en omliggende gemeenten als het gaat om het aantrekken van werkgelegenheid.
- Voor ondernemers moet er één (digitaal)/fysiek loket zijn waar men met alle (aan)vragen terecht kan. Dit loket sluit aan bij het provinciale loket. Dit geldt ook voor ZZP’ers.
- In overleg met het bedrijfsleven proberen we leegstand in Medemblik te voorkomen. In gemeente Medemblik zetten we in op herstructurering van de binnenstad waarbij we het winkelaanbod meer centreren en tegemoetkomen aan veranderende behoeftes van bedrijven aan ruimte en mengen van werkvormen.
- We zetten in op vitale, toegankelijke en veilige bedrijventerreinen waarbij we een aantrekkelijke gemeente en regio zijn voor bedrijven om zich te vestigen. Toegang tot Overspoor moet geregeld worden.
- De ChristenUnie wil dat de gemeente samen met de ondernemers inzet op energiebesparing bij bedrijven en opwekking van duurzame energie. Maak samen duidelijke doelen voor energiebesparing. Stimuleer de circulaire economie door kenniskringen die zich richten op het besparen van grondstoffen te besparen, energie en het gebruik maken van elkaars warmte of energie.